Τούρτα Crocant by Katia


Για το παντεσπάνι                     Για το σιρόπι
2 φλ. φαρίν απ                             2 1/2 φλ. νερό
2 φλ. αυγά                                   12 κ.σ. ζάχαρη
2 φλ. ζάχαρη                                4 κ.σ. κακάο
1 βανίλια                                      4 κ.σ. νες καφέ (κατά προτίμηση ντεκαφεϊνέ)
                                                    λίγο κονιάκ



 Για την κρέμα                             Για το κροκάν
2 τενεκεδάκια μόρφατ                   1 φλ. αμύγδαλα (ανάλατα με τη φλούδα)
70γρ. μαργαρίνη                           1 1/3 φλ. ζάχαρη
1 ζαχαρούχο γάλα 400γρ.
1 βανίλια


Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ σε πολύ δυνατή ταχύτητα μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε τη φαρίνα, τη ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με τη βανίλια και ανακατεύουμε προσεκτικά με σύρμα από πάνω προς τα κάτω. Σε ταψάκι 25x34 απλώνουμε βρεγμένη λαδόκολλα στον πάτο μέχρι επάνω, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για  20΄ περίπου, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι. Δεν ανοίγουμε το φούρνο για έλεγχο μέχρι να διακρίνουμε στην άκρη την αποκόλληση του χαρτιού από το παντεσπάνι. Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε 2 παντεσπάνια, αφήνοντας το ένα κολλημένο στη λαδόκολλα.

Αρχικά βάζουμε τις μόρφατ και το ζαχαρούχο στο ψυγείο για 1 ώρα. Κατόπιν χτυπάμε στο μίξερ τις μόρφατ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σαντιγί. Συνεχίζουμε να χτυπάμε τη σαντιγί προσθέτοντας σιγά σιγά το ζαχαρούχο, τη μαργαρίνη και τη βανίλια.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια θερμοκρασία για 10΄ . 

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με ολόκληρα τα αμύγδαλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα. Ύστερα την απλώνουμε αραιά σε λαδόκολλα και την αφήνουμε να κρυώσει, όχι όμως να παγώσει.  Τη σπάμε και την αλέθουμε ελαφρά στο μούλτι.

Τοποθετούμε ως βάση το ελεύθερο παντεσπάνι, το ραντίζουμε με το μισό σιρόπι και από πάνω απλώνουμε τη μισή κρέμα. Συνεχίζουμε βάζοντας από πάνω απαλά το δεύτερο παντεσπάνι που είναι στη λαδόκολλα χωρίς να την αφαιρέσουμε γιατί μας βοηθάει να ευθυγραμμίσουμε το παντεσπάνι στην κρέμα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα. 
Σκεπάζουμε και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο.

Tips: Το κροκάν είναι προτιμότερο να το έχουμε σε ένα γυάλινο βάζο και να πασπαλίζουμε με αυτό το κάθε κομμάτι πριν το σερβίρουμε, ώστε να παραμείνει τραγανό.
Το σιρόπι το ρίχνουμε χλιαρό στο παντεσπάνι.