Τσουρέκια με ζαχαρούχο


1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 400γρ
3 "κουτιά" ζάχαρη (το κουτί από το ζαχαρούχο)
2 βανίλιες 
6 αυγά
2 "κουτιά" σπορέλαιο
1 κ.γ. κακουλέ
1 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. μαστίχα Χίου
1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
1 φακελάκι μπέικιν
200 γρ μαγιά νωπή (7 φακελάκια ξερή)
3 "κουτιά" ζεστό νερό 
3-4 κιλά αλεύρι (προτείνω αυτό που αναγράφει "για τσουρέκι")
1 ασπράδι αυγού για το άλειμμα
σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κλείνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τις βανίλιες και το σπορέλαιο.

Σε μια λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό (όχι καυτό) και αφού λιώσει, προσθέτουμε το μείγμα της κατσαρόλας και συνεχίζουμε με τα μυρωδικά, το πορτοκάλι και το μπέικιν. Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά για να ελέγχουμε την ποσότητα μέχρι να έχουμε μια ζύμη λαδερή και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια και "τσιμπώντας" το ζυμάρι για να μην σφίξει.
Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο, τουλάχιστον 2 ώρες, σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Χωρίς να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη, πλάθουμε τα τσουρέκια σε κουλούρες ή πλεξίδες και τα βάζουμε το καθένα χωριστά σε λαδόκολλα. Στο σημείο αυτό δεν χρειάζεται να έχουμε αναμονή για το δεύτερο φούσκωμα γιατί θα φουσκώνουν όσο πλέκουμε και φουρνίζουμε.

Αλείφουμε με ασπράδι και λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.

 Tips: Αν θέλετε να κάνετε μισή δόση (περίπου 3  τσουρέκια) βάζετε τα υλικά στο μισό εκτός από τα αρωματικά (μαστίχα, κακουλέ, μαχλέπι) που θα τα αφήσετε σχεδόν στο 1 κ.γ.