Φανουρόπιτα


3 φλ. αλεύρι 
2 κ.γ. μπέικιν
1 φλ. λάδι ή σπορέλαιο 
1 φλ. ζάχαρη 
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού 
1/2 φλ. σταφίδες ξανθές 
1/2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα 
1 κ.γ. σόδα 
1 κ.γ. κανέλα 

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και την κανέλα. Πλένουμε τις σταφίδες και τις σκουπίζουμε καλά και περνάμε τα καρύδια  1-2 γύρες από το μούλτι να μην τριφτούν. 
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και το χυμό και μετά ρίχνουμε και το μείγμα με το αλεύρι. Θα προκύψει μία σφιχτή ζύμη. Στο τέλος ρίχνουμε μέσα τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35' περίπου (να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι).

Tips: Το απόγευμα της παραμονής της γιορτής του Αγίου Φανουρίου πηγαίνουμε την πίτα στην εκκλησία να την διαβάσει ο παπάς και να δώσει ευχή σε εκείνον που την έφτιαξε. Σε κάποιες εκκλησίες διαβάζουν φανουρόπιτες και ανήμερα το πρωί.
Η παράδοση θέλει τις ελεύθερες κοπέλες να βάζουν ένα κομμάτι πίτας κάτω από το μαξιλάρι τους για τρεις νύχτες για να τους φανερώσει ο Άγιος την τύχη τους.
Η παραδοσιακή σμυρνέικη φανουρόπιτα γίνεται με 9 υλικά, αν κάτι σας λείπει ραντίζετε με νεράκι.