Μπακαλιάρος τηγανιτός


μπακαλιάρος υγράλατος (παστός)

Για το κουρκούτι ανά κιλό μπακαλιάρου: 
1 φλ. αλεύρι
1 φλ. μπύρα ή σόδα 
1 κ.σ. λάδι
 πιπέρι
        


Βγάζουμε την πέτσα από τον μπακαλιάρο, τον πλένουμε κάτω από τη βρύση και τον κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε τα κομμάτια μέσα σε νερό που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε 18-20 ώρες για να ξαλμυρίσουν. Στο διάστημα αυτό αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό. Κατόπιν βγάζουμε τα κομμάτια από το νερό, αφαιρούμε τα κόκαλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
Για το κουρκούτι χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά και φτιάχνουμε έναν πηχτό χυλό. Τον αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα, ώστε να μην γλιστράει από τα κομμάτια. 
Ρίχνουμε στο χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου και ανακατεύουμε. 
Τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο και από τις δυο μεριές μέχρι να χρυσίσουν και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να μείνουν τραγανά.
Συνοδεύουμε με σκορδαλιά (βλ.συνταγή Σκορδαλιά με καρύδι

Tips: Μπορούμε να κάνουμε αντί για κομμάτια, κροκέτες μπακαλιάρου. Στην περίπτωση αυτή ξεψαχνίζουμε τα κομμάτια και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα. Ύστερα ρίχνουμε τα ψιλά κομμάτια στο χυλό, ανακατεύουμε καλά και τα τηγανίζουμε ρίχνοντάς τα με το κουτάλι σαν κροκέτες.