Κουλουράκια πορτοκαλιού

500 γρ. βούτυρο γάλακτος                                       Για το διάλυμα αβγού
  • 500 γρ. ζάχαρη                                                        (τα χτυπάμε με πιρούνι)   
  • ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια                             2 κρόκους αυγού
  • 2 βανίλιες                                                                    2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη                                     4 κ.σ. νερό  
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 1.400 γρ. αλεύρι 
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)

Κοσκινίζουμε το μπέικιν και το αλεύρι. 
Χτυπάμε στο μίξερ 6-7 λεπτά  το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το μπέικιν και λίγο λίγο  το αλεύρι που μπορεί να μην το πάρει όλο. 
Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι ζυμώνουμε με τα χέρια πολύ λίγο, γιατί τα κουλουράκια θα σκληρύνουν. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 20 λεπτά να σταθεί.
Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το διάλυμα αβγού.  
Ψήνουμε σε προθερμανσμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Tips: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 
Μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση που βγάζει περίπου 2 ταψιά κουλουράκια.