Κουλουράκια νηστίσιμα

800γρ φαρίν απ
1φλ ηλιέλαιο
1φλ ζάχαρη
1φλ χυμό πορτοκαλιού
1κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
1κ.σ. κοφτή σόδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)

Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Μετά ρίχνουμε τα μυρωδικά και στο τέλος το χυμό με τη σόδα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλεύρι όσο πάρει και πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Δεν ταλαιπωρούμε πολύ τη ζύμη με πλάσιμο γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
Φτιάχνουμε κουλουράκια των 30γρ και τα βάζουμε αραιά σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς σε αέρα για 20 λεπτά περίπου.
Βγαίνουν περίπου 40 κουλουράκια.